Målsägandebiträde

När du har blivit utsatt för ett brott och det är dags för en rättegång mot gärningspersonen kan det lätt bli så att du som brottsoffer känner dig bortglömd och vilsen i processen. Det är bra att känna till att du många gånger har rätt till ett målsägandebiträde – men vad innebär detta?

Du som har blivit utsatt för ett brott kallas för målsägande. Som målsägande har du många gånger rätt till ett målsägandebiträde. Målsägandebiträdets roll är att sitta med på rättegången och finnas där som ett stöd för dig som är ett brottsoffer. Denna person kan även finnas med på polisförhör och kan hjälpa dig med att göra en skadeståndstalan mot gärningspersonen om det är så att du vill ha skadestånd från den personen som har begått ett brott mot dig. Målsägandebiträdet företräder helt enkelt dig som brottsoffer genom hela processen.

Det är domstolen som bestämmer om du har rätt till ett målsägandebiträde och det är staten som betalar kostnaden för det. Du har rätt att önska vem du vill ha som målsägandebiträde

Du kan få ett målsägandebiträde om du blivit utsatt för t.ex. sexualbrott, misshandel, olaga frihetsberövande, rån eller något annat brott som kan ge fängelse för den personen som begick brottet. Det betyder att fängelse finns i straffskalan på det brott som någon har begått mot dig. Om du har blivit utsatt för ett brott bör du därför begära att få ett målsägandebiträde. Detta kan du göra till polisen.