Riktlinjer för projekt lillasyster

Projekt Lillasyster är ett nätverk av individer och grupper som vill filma polisen.

 

Alla grupper är helt självstyrande och förutom dessa riktlinjer kan en grupp organisera sig precis som den vill.

 

Ingen grupp kan uttala sig för andra grupper, för snutkoll.se eller för projektet.

 

Som kameragrupp i projektet “Lillasyster” måste en dock följa dessa riktlinjer:

 

·    Sätt alltid din och andra säkerhet först när du filmar polisen, bidra inte till att hetsa upp en situation där någon håller på att fara illa.

 

·    Respektera integriteten hos de civila personer som filmas, om du inte känner personen i fråga bör du vara väldigt försiktig. Sprid inte materialet i större utsträckning än vad personen du filmar är med på. Snutkoll.se kommer tyvärr inte kunna hjälpa till med anmälningar utifrån filmbevis där den som utsätts är okänd eller inte vill att en anmälan ska göras.

 

·    Livestreama inte ett händelseförlopp som du inte är inblandad i. Du vet inte vem det är du filmar och vad som kan hända den personen om filmen hamnar på nätet. Använd dig istället av en privat molntjänst för att ladda upp bilderna medan du filmar.

 

·    Målet med Lillasyster är att skapa förutsättningarna för demokratisk kontroll av Polismyndigheten. Projektet är således emot alla typer av hierarkiska ordningar och förtryck. Inga odemokratiska grupper, sexister, homofober eller rasister är välkomna i projektet.

 

·    Grupperna är helt självständigt organiserade och ingen har därför rätt att göra uttalanden för projektet eller övriga grupper.

 

·    Snutkoll.se och Lillasyster är två separata projekt, Snutkoll.se ska endast verka som ett stöd åt projekt Lillasyster och inte som ett styrande organ.