Filma polisen!

Inget av de uppmärksammade fallen av polisskjutningar som under förra året ledde till omfattande protester I USA hade varit just detta, uppmärksammade, om de inte hade filmats. Att filma polisen kommer inte stoppa övervåld helt, men det kan vara ett sätt att i efterhand hålla poliserna ansvariga för sina handlingar. Utan bevis för övervåldet kommer ju ingen att dömas. Vet polisen att de har allmänhetens ögon på sig kan det dessutom bidra till att trappa ner den specifika situationen.

En av inspirationskällorna till Snutkoll.se är den amerikanska organisationen Copwatch, som just sysslar med att filma polisen.

Nu lanserar vi därför: Projekt lillasyster. Avsikten är att vi alla ska hjälpas åt för att övervaka polismakten. Har du och dina kompisar kameratelefoner? Tycker ni också att polisen ska kunna hållas ansvariga för maktmissbruk? I så fall har ni en bra början för att bilda en kameragrupp och bege er ut på gatorna och börja filma polisen.

Snutkoll.se kan lova att vi hjälper er att gå igenom materialet, åtminstone kan vi hjälpa er att sätta ihop en anmälan till JO. Om det är möjligt hoppas vi att vi tillsammans kan ta frågan ännu längre än så, för att i framtiden helt sätta stopp för maktmissbruk.

Här följer några saker du bör tänka på när du filmar polisen:

Vilken kamera ska jag använda?

En smartphone är perfekt för att filma polisen, kamerorna är nu för tiden extremt bra och att du kan streama filmerna direkt till socialmedia eller ladda upp dem live till olika molntjänster är väldigt användbart.

-Tips: Tänk på att du kan få fram kameran snabbt direkt från låstskärmen på din mobil, detta kan vara mycket användbart om du snabbt ska fånga ett händelseförlopp.

Du kan streama filmen direkt till facebook eller, ladda upp den till dropbox via deras app.

Att tänka på: Du vill inte streama material till sociala media som kan komma att användas emot personen som utsätts för övervåld. En av de viktigaste anledningarna till att filma polisen är att hjälpa personen som utsätts. Därför kan det vara bra att veta att poliser och väktare som anmäls ofta gör en motanmälan om sk. Våldsamt motstånd. Våldsamt motstånd är ett brott som innefattar att fysiskt motsätta sig ett polisgripande, det kan räcka med att du bestämt står kvar när polisen fysiskt försöker flytta på dig, eller lägger dig ner på marken.

 

Var kan jag filma?

På allmän plats får du filma vad du vill så länge du själv håller i kameran. Det är dock inte lagligt att sätta upp en kamera i exempelvis ett träd då detta kan utgöra olaglig kameraövervakning.

Det är direkt brottsligt att filma någon i ett privat utrymme, exempelvis på en toalett eller i ett omklädningsrum om detta inte är försvarligt, till exempel med hänsyn till ett journalistiskt syfte. Detta kan utgöra brottet kränkande fotografering. Att du filmar någon som blir utsatt för övervåld av väktare eller polis borde vara försvarligt även om de har frihetsberövat denna person i ett omklädningsrum eller liknande.

Vissa byggnader, anläggningar eller områden kan vara så kallade skyddsobjekt, det kan vara förbjudet att filma eller fotografera där, det är då straffbart med böter. Många polisstationer är skyddsobjekt men inte alla. Om en byggnad är ett skyddsobjekt är detta tydligt utmärkt med skyltar.

Hur ska jag bete mig när jag filmar polisen?

Utgångspunkten är alltså att du får filma polisen, men du får inte göra det på ett sådant sätt att du stör deras myndighetsutövning. Till exempel får du inte tryck upp kameran i ansiktet på dem eller på annat sätt vara i vägen för dem när de utför ett ingripande. Du måste däremot inte lämna platsen helt, ett filmande stör inte i sig polisen i sitt arbete. Det är bara om du blir ordningsstörande som polisen kan avvisa dig helt från platsen. Att filma är inte i sig ordningsstörande. Du bör dock lyssna på polisen om de kommer med rimliga krav, till exempel att backa några steg om du är för nära ingripandet. Lägg dig inte i situationen du filmar om du vill vara säker på att inte det ska finnas någon anledning för polisen att vända sig mot dig.

Polisen har ingen rätt att stoppa dig från att filma dem om du inte bryter mot lagen. Men kom ihåg att även om polisen gör fel när de använder våld eller tvång, så har du inte rätt att göra motstånd mot ett polisingripande. Det finns ingen nödvärnsrätt mot polisen. Du kan då göra dig skyldig till brottet våldsamt motstånd, ett brott för vilket du får dagsböter om du inte tidigare är straffad.

Hur du för dig själv är inte heller oviktigt när du har med polisen att göra. Vi på snutkoll.se rekommenderar att du försöker förhålla dig professionellt och artigt, det är onödigt att ge polisen någon anledning till att vilja sätta dit dig. Dessutom kanske du kan hjälpa personen som utsätts genom att inte bidra till att situationen trappas upp ytterligare, med resultatet att den utsätts för ännu mer våld. För den som blir utsatt kan bara det att du och dina vänner står bredvid och filmar vara trygghetsskapande, och det är även därför viktigt att ni tillåts vara kvar på platsen. Med det sagt vill vi understryka att du har all rätt i världen att ifrågasätta polisens ingripande på plats. Tycker du att de gör fel finns det såklart inget olagligt i att säga detta till dem. Detsamma gäller att upplysa polisen om din rättighet att filma dem. Vi menar bara att det kan finnas en strategisk fördel i att göra detta på ett sätt som utifrån uppfattas som korrekt.

-Tips: Samla ihop några kompisar och bilda ett kamerateam! Det är mycket lättare att hantera svåra situationer om ni gör det tillsammans.

Hur får jag bra filmer?

Det finns tre viktiga saker att tänka på när du filmar i syftet att materialet ska användas som bevis.

1.  Tiden: Börja filma tidigt! Försök fånga hela händelseförloppet, och vänta inte på att saker ska eskalera. Det kan vara väldigt viktigt att bevisa vad som hände innan polisingripandet. Det är också bra att fortsätta filma en stund efter att situationen verkar vara över, risken finns att polisen kommer tillbaka eller att situationen trappas upp igen och det är bra om du kan fånga händelserna i en tagning.

2. Berätta: Vad är det du filmar? Att berätta medan du filmar kan hjälpa tittaren att förstå händelserna på filmen men det är också ett sätt för dig att i efterhand minnas vad som skedde, även om det är svårt att se på filmen eller om det har gått lång tid sedan inspelningen.

3. Vinkel: Försök, om det är möjligt, att få en bra vinkel. Det bästa är om man kan få en bred bild av helheten, samtidigt som du håller fokus på viktiga detaljer. Detta är förstås mycket svårt, men det är värt att tänka på att filmmaterialet ska bli så bra som möjligt.

Detta är grunderna för att börja filma polisen. Är du intresserad av att starta en egen kamera grupp, har du film på ett övergrepp som du undrar vad du ska göra med, eller vill du kanske att vi kommer och håller ett föredrag om mänskliga rättigheter och polisen?

Maila till info@snutkoll.se så hjälper vi dig.

Hur du gör för att bidra till projekt Lillasyster läser du här.